Provence er et overflødighedshorn af kulturperler, mad og vin.

Maden

Det Provencalske køkken er karakteriseret ved et ekstremt højt niveau. Man får faktisk ikke dårlig mad i Provence, med mindre man decideret vælger den amerikansk inspirerede junk food. Det provencalske køkken er rustikt, enkelt og lækkert. Området er et stort forrådskammer, hvor frugt, grønt, ost, kød m.m.m. er af meget høj kvalitet. Det hele bliver dyrket lige uden for døren og er ikke præget af modning under lang transport o.s.v. Kvaliteten er bare i højsædet. Da man for år tilbage lavet en stor undersøglse af levetidsalderen i middelhavslandene, fandt man frem til, at den generelt højere gennemsnitsalder først og fremmest skyldtes den sunde kost. Men det er ikke bare sundt, det er også lækkert. Når man sætter sig til aftenbordet, er det sjældent med mindre end 3-4 retter. Det kan være en lækker grøn salat eller noget fisk til forret, oksekød eller provancalsk lammekølle til hovedret, den obligatoriske ostetallerken og naturligvis lidt sødt til at ligge låg på en god aften. Velbekomme.

Vinen

Området er et af de største vinområder i Frankrig. I Danmark kender vi først og fremmest Rhônevinene, der også dækker over Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, Beaumes de Venise, Vinsobres, Lirac, Tavel o.s.v. Men der er andre spændende vinområder, først og fremmest Côtes du Ventoux, hvor flere bønder har højnet kvaliteten til et niveau som de traditionelt store – og meget dyrere – vinproducenter har svært ved at følge med til. Der er masser af spændende vin i alle prisklasser.

Kulturen

Pavernes ferieresidens, pavepaladset i Avignon er symbolet på den katolske kirke og romernes store indflydelse på historien i Provence. Alle byerne er stadig bygget op som de fæstningsværker de var engang og husene udgør ofte en del af bymuren, enten på den ene eller på den anden side. Når man går tur, kan man stadig se hjulspor fra romertiden, hvordan kærerne har skåret sig ned i de store stenblokke – en fantastisk oplevelse. I Vaison La Romaine kan man se en overordentlig velbevaret romersk by – Provence’  svar på Pompei og i Orange finder man et amfiteater som næsten er på højde med det i Verona. Den slags perler er overalt og samlet på et meget lille sted.

Naturfænomener er der i overflod. Mont Ventoux i sig selv er en mærkelig skabning og slet ikke som andre bjerge. Det ligger helt umotiveret for sig selv uafhængigt af alper og andre bjergkæder. Der er masser af små bakker og bjerge, men intet som “geant de Provence”. I modsætning til de fleste andre bjerg kommer man helt på toppen. Det er ikke en kæde, hvor man kører igennem et pas, man står simpelthen med sin cykel på toppen og i klart vejr kan man se alperne og Middelhavet på en gang. Derfor frygter rytterne også altid vinden på det skaldede bjerg, de sidste 6 km kan virkelig være en udfordring, men en fantastisk oplevelse. Og for de rigtig morgenfriske er det en helt speciel oplevelse af se solopgangen fra toppen af Mont Ventoux. Hele sommeren tropper der hver eneste morgen mellem 50 og 100 turister op – meget tidligt, blot for at følge de fem til ti minutter det tager.

Markederne er en helt speciel oplevelse, hvor man bare skal gå rundt og nyde det fantastiske udbud af lækre fødevarer og den fantastisk positive og imødekommende stemning. Der er alt hvad hjertet kan begære.